Buurtcomité en Natuurpunt betogen tegen groen project
05/11/2006
 


Een 150-tal personen hebben zondag in de Kottenbergstraat in Budingen (Zoutleeuw) betoogd tegen het project Ecohof dat een particulier hier plant. De betrokkene wil met name oesterzwammen, de tropische vissoort tilapia en groenten kweken, graan drogen en biodiesel maken. Tevens wil hij er groene stroom maken met houtafval en door mestvergisting.

Het initiatief van de manifestatie ging uit van een plaatselijk buurtcomité dat de steun kreeg van Natuurpunt. Het comité vreest ernstige verkeershinder. Door een straatje van nauwelijks drie meter breed zullen elk jaar drieduizend vrachtwagens moeten passeren, zo luidt het. Daarnaast is men niet te spreken over de aantasting van waardevol landschap, geur- en geluidshinder en vooral schadelijke uitstoot. De actievoerders eisen dat de deputatie de vergunning voor dit project weigert.

Volgens het buurtcomité gaat het hier om een misbruik van de groenestroomcertificaten als gevolg van een hiaat in de wetgeving. Niettegenstaande de zware CO2-uitstoot is het project winstgevend door de groenestroomcertificaten die worden uitgekeerd omdat de promotor met houtafval gaat stoken. Een vertegenwoordiger van Natuurpunt stelde zondag dat de overheid strengere eisen moet stellen aan het toekennen van groenestroomcertificaten.

Het Zoutleeuwse college heeft in augustus de bouwvergunning voor het porject geweigerd wegens te grote mobiliteitsproblemen en de inplanting in waardevol landschap. De gemeente gaf eveneens een negatief advies over de milieuvergunningsaanvraag.

Bron: Belga

Eerdere berichtgeving over de plannen van het Ecohof:
19/8/06: Ecohof grijpt nu ook naast bouwvergunning