Streep door biovergister op platteland

  • DVHN | Gepubliceerd op 31 maart 2008, 21:06
  • Laatst bijgewerkt op 31 maart 2008, 21:07
coevorden - 

Grootschalige biovergisters op het Drentse platteland komen steeds meer onder druk te staan. Bestuursrechters zetten een streep door dergelijke installaties, omdat ze vinden dat die thuishoren op industrieterreinen in plaats van bij boerderijen. Dat is ook het geval met het plan voor een biovergister in Dalerveen. De Asser bestuursrechter heeft de bouwvergunning hiervoor naar de prullenbak verwezen.

De uitspraak is voor de gemeente Coevorden reden om opnieuw te bepalen wat precies onder agrarische activiteiten in het buitengebied verstaan moet worden. "Wij gingen ervan uit dat zo'n installatie binnen de bestemming past, maar de rechter kijkt daar anders tegenaan", zegt de Coevorder wethouder Geert Braam (PvdA).

Een biovergister is een installatie waarmee energie wordt opgewekt. Door biomassa te vergisten, zoals mest of maïs, worden warmtekrachtmotoren in werking gesteld die biogas omzetten in elektriciteit.

In de kwestie Dalerveen haalde Coevorden al eerder bakzeil bij de Raad van State, die de milieuvergunning vernietigde. Ook de hoogste bestuursrechter vindt het opwekken van energie geen agrarische activiteit. Daarom verbood de Raad van State vorig jaar ook al een biovergister op Texel. Daar vloeide slechts 3 procent van de opgewekte elektriciteit terug naar de boerderij. Liefst 97 procent was bestemd voor de verkoop.

"Bij een boerderij bouw je ook geen broodfabriek, enkel en alleen omdat je agrarische producten gebruikt als grondstof", stelt Wim Zweers. Hij woonde tot vorig jaar naast de beoogde locatie van de biovergister. In Dalerveen zou de installatie bestaan uit zes silo's van twaalf meter hoogte, plus een grote loods en bijgebouwen. Op topdagen tijdens de oogstperiode had de buurt rekening moeten houden met maximaal tweehonderd tractoren en 86 vrachtauto's per dag.

Zweers verzette zich daartegen. "Die kleine plattelandsweggetjes zijn helemaal niet berekend op al dat verkeer. In de buurt is nu een weg afgesloten, waardoor er tijdelijk meer verkeer rond Dalerveen is. De bermen waren binnen mum van tijd kapot gereden. "

Hij zegt problemen te hebben ondervonden met de verkoop van zijn huis vanwege de plannen voor de biovergister. "Maar het bord met 'te koop' heb ik nu weer in de tuin gezet." Zweers is van plan middels een civiele procedure schade te verhalen op de gemeente Coevorden.