Vlaams Informatiecentrum over Land- en Tuinbouw
 Vilt vzw l Leuvenseplein 4 l 1000 Brussel l T. +32 (0)2 553 15 88 fax +32 (0)2 510 63 93 l info@vilt.be


zoek
naar HOME

NIEUWSARCHIEF
FEITEN EN CIJFERS
GeVILT
DOSSIERS
PROEFCENTRA
WIE IS WIE
BIBLIOTHEEK
Labirint
GRATIS E-ZINES
imago
dierenwelzijn

onderzoek
virtuele boerderij
landbouweducatie
kijkboerderijen
vilt-info
nieuwsarchief
Provincie zegt 'njet' tegen biogasproject in Nijlen 20/09/2006  print
 
  Landbouwer Kris De Bruyn mag geen biogasinstallatie bouwen in de Boshoek in Nijlen. Daarmee zou het landbouwbedrijf in een gesloten circuit groene energie kunnen opwekken. De provincie weigerde een vergunning af te leveren voor de installatie. De hinder voor de omwonenden was volgens de provincie te groot. Dat schrijft de Gazet van Antwerpen. Toen De Bruyn zijn aanvraag voor een biogasinstallatie indiende, liet hij de buurt weten dat de overlast beperkt zou blijven en dat er geen reden tot paniek was. Maar de buurt panikeerde wel.

  De provincie volgt de ongerustheid van de buurt en geeft geen milieuvergunning. "We hebben de vergunning geweigerd omdat de installatie onverenigbaar is met de omgeving", zegt diensthoofd Peter Poels. "De woonzones liggen te dicht bij het bedrijf, zodat zij te veel geurhinder zouden ondervinden. Bovendien is het bedrijf enkel toegankelijk via de woonzones, wat voor verkeersoverlast zou zorgen".

  De weigering was volgens Poels geen uitgemaakte zaak. "Volgens het gewestplan kan de installatie er perfect komen, maar we hebben gekozen om het belang van de omwonenden voorop te stellen. De landbouwer wordt binnen een paar dagen per brief op de hoogte gesteld. Hij krijgt dertig dagen om beroep aan te tekenen. Daarna kan de bevoegde minister eventueel nog beslissen om toch een vergunning toe te kennen", aldus Poels.

  Landbouwer De Bruyn reageert verslagen. "Dit is heel spijtig, vooral omdat het om een milieuvriendelijke methode gaat. De kans dat ik beroep ga aantekenen, is heel groot".


  Eerdere berichtgeving over vergistingsinstallaties:
  16/9/06: Tractoren schreeuwen om meer begrip voor vergisting
  4/5/06: Petitie tegen biogasinstallatie in Nijlen
 
   terug  top